Esterel Caravaning

Camping tussen Middellandse Zee en Esterel massief

SAINT-RAPHAEL IN ZUID-FRANKRIJK

Saint-Raphael is een bekende en geliefde badplaats. Inderdaad, Saint-Raphael heeft alle troeven om liefhebbers van zon, zee, strand, gezellige restaurantjes en zomerse vakantiesfeer te charmeren.

De stad Saint-Raphael veroverde al de harten van verschillende kunstenaars, sportmensen en politici sinds tweede helft van de XIX eeuw, de periode van de modernisering en de opkomst van het toerisme.

Het toerisme in Saint-Raphael is in stijgende lijn en vertegenwoordigt vandaag een belangrijk gedeelte van de plaatselijke economie. Het aantal bewoners stijgt van 25.000 naar 80.000 elke zomer. Deze cijfers bewijzen een gezond management: het in de kijker zetten van de sterke punten van de stad Saint-Raphael wordt schijnbaar geapprecieerd.

Saint-Raphael hult zich in een zomers tenue zodra het toeristisch seizoen aanvangt, om de bezoekers het beste van zichzelf te bieden. De grote zandstranden zijn ideaal voor diegenen die van luilekker vakanties houden en graag de zandkastelen bewonderen die de kinderen maken, er zijn zelfs stranden in het stadcentrum vlak bij alle winkeltjes en restaurantjes.

Saint-Raphael is eveneens bekend voor zijn watersport mogelijkheden: boottochtjes, vissen, duiken, zee- kajakken en kanoën. Voor diegenen die van sterke emoties houden is er in Saint-Raphael waterskiën en parasailing. Saint-Raphael verwelkomt ook veel golfliefhebbers, de stad Saint-Raphael telt immers 3 golfterreinen waarvan één al meer dan een eeuw bestaat: Le golf de Valescure.
Indien u zin in avontuur heeft en u graag idyllische en unieke plekjes ontdekt die enkel te voet bereikbaar zijn in Saint-Raphael, dan moet u zeker het kustpad nemen ook wel gekend als het douanierspad. De wandeling neemt een groot gedeelte van de dag in beslag. Deze kronkelende weg nodigt u verschillende malen uit om even halt te houden, u zult kreekjes ontdekken waarvan u het bestaan nooit had verwacht.

Saint-Raphael heeft een kustlijn van 36 km. Saint-Raphael heeft meer dan 30 verschillende stranden. Saint-Raphael heeft zandstranden, kiezelstranden, diverse kreekjes en kleine baaitjes.

Saint-Raphael is ook een cultuurstad, de vele Romeinse overblijfselen zoals “La voie Aurelienne” zijn het bewijs van een voorspoedige en levendige Romeinse periode. Daarna komt de periode van de grote volksverhuizing: De stad wordt volledig geplunderd. Saint-Raphael komt beetje bij beetje er weer bovenop vanaf de XI eeuw en breidt zich uit door de jaren heen om de levendige en aangename stad te worden die we vandaag kennen.

Saint-Raphael houdt aan deze woelige periodes restanten over die gegroepeerd zijn in het archeologisch museum. Dit gebouw dat dateert uit de XVIII eeuw en geregistreerd staat als historisch monument is de vroegere pastorij van de kerk “Sant Rafue” uit de XII eeuw. Deze is gebouwd op de overblijfselen van het “castrum”(oud Romeins legerkamp), in de tuin van het museum vindt u nog stukken verdedigingsmuur, schietgaten, schietgaten voor kruisbogen en overblijfselen van de toren. Het museum heeft sinds 1968 in zijn permanente collectie overblijfselen die gevonden zijn in zee bij Agay en Antheor.

Het archeologisch museum van Saint-Raphael en de aangrenzende romaanse kerk, die beiden als historisch monument geklasseerd zijn, vormen samen een belangrijke culturele zone in het centrum van het oude stadsgedeelte in Saint-Raphael voorheen “quartier du village” genoemd. De oude binnenstad en zijn nauwe schaduwrijke straatjes zijn vandaag een toeristische trekpleister.

Op marktdagen zijn de uitstalramen gevuld met artisanale en Provençaalse producten die de geur, de smaak en de uitstraling van de Provence vertegenwoordigen. Of het nu om een groentemarkt, bloemenmarkt, vismarkt of de meer toeristische avondmarkt gaat.
Deze tekst is slechts een voorproefje van de vele dingen die Saint Raphael te bieden heeft… de rest zal u ter plaatse moeten ontdekken.

De baai van Agay

De baai van Agay is één van de mooiste redes van de azurenkust. De baai van Agay gaat van de Cap Dramont tot de pointe de la Baumette. De rede van Agay is de natuurlijke toegang tot het Esterel massief. Agay heeft 3 zandstranden alsook een terrasvormig stuk waarvan u de zee bereikt door de rotsen. Doordat de baai van Agay goed beschut is, was ze erg geliefd bij zeevaarders (Agay betekend gunstig in het Grieks)

De constructie van de spoorweg in 1860 was het begin van de ontwikkeling van Agay. Ons kleine dorpje Agay is zeer geliefd, u kunt in Agay winkels vinden alsook kleine restaurantjes en cafeetjes aan het strand, een gedecentraliseerd stadshuis, een politiestation en een kleine kerk bij het haventje.

Elke woensdag is er een markt in Agay, juist tegenover het strand.

Le dramont

Le Dramont is één van de buitenwijken van de stad Saint-Raphael. Le Dramont heeft 3 toeristische trekpleisters die je moet gezien hebben.
Een privé eilandje dat bestaat uit rode rotsen waarop een middeleeuws aandoende toren staat, ligt recht tegen over “La plage du Débarquement” (het landingsstrand) in Le Dramont.

Dit eilandje heet “L’ile D’or” (Het gouden eiland) en zou Hergé geïnspireerd hebben voor zijn album “Kuifje en de zwarte Rotsen“.
Dit gedeelte van Saint-Raphael heeft ook minder prettige herinneringen; tegenover dit eilandje vond een deel van de geallieerde landing in de Provence plaats.

In de nacht van 14 op 15 augustus 1944 begint de slag om de herovering van de Provence en de verdere bevrijding van Frankrijk. Deze operatie “Dragoon genaamd” bestond uit 50.000 soldaten verspreid over een breed front van 25 km tussen Cavalaire en Cannes.

Het resultaat van operatie Dragoon voldoet aan alle verwachtingen want de Duitse troepen zijn op dat moment dun gezaaid en nog weinig gemotiveerd.

Toch laten 4.000 mannen (Amerikanen, Canadezen, Engelsen en Fransen) het leven gedurende deze bloederige nacht voor de bevrijding van Frankrijk. Op de “Plage du débarquement” staat nog een landingsvaartuig en een monument als herinnering aan deze bewogen dagen.

Het strand van Le Dramont beschikt over een grote parkeerplaats en is één van de langste stranden van Saint-Raphael. Het strand van Le Dramont is een kiezelstrand. De wijk Le Dramont is ook gekend voor zijn semafoor (kustwachttoren) die de belangrijkste is in de regio. Deze bewakers van de zee en luchtruim hebben panoramisch zicht van 360° vanuit het bovenste deel van de toren bestaande uit glas en op een hoogte van 150m.

Deze wachters waken zorgvuldig over de baai van Agay en wisselen elkaar dag en nacht af.

St-Raphael Var
St-Raphael Var
Dramont Agay Esterel