Camping tussen zee en Esterel in de Var

Tussen Saint Raphaël, Agay en het Estérel-gebergte

De stad Saint Raphaël in de Var, aan de Franse Rivièra

Gelegen in de Var, biedt de stad Saint-Raphaël / Agay een bevoorrechte locatie om te kamperen aan de Côte d’Azur.
“Leunend tegen de voet van het Estérel-massief, is Saint-Raphaël een bekende badplaats aan de Franse Rivièra, halverwege Cannes en Saint-Tropez.

Met 36 kilometer kustlijn die zich uitstrekt tot aan de grens van de Alpes-Maritimes, langs de Corniche d’Or, heeft Saint-Raphaël 28 stranden: grote zandstranden, kiezelstranden, baaien, geheime kreken… nautische activiteiten vindt u in de Var altijd wat u zoekt. Geclassificeerd als een “nautische badplaats”, heeft Saint-Raphaël 5 havens met elk hun eigen specificiteit, van jachten tot vissersboten: de oude haven, Santa-Lucia (de grootste met 1600 ligplaatsen), Boulouris, Poussaï en Agay.

St Raphaël, een badplaats sinds de 19e eeuw, veranderde snel in een badplaats, onder leiding van zijn burgemeester Félix Martin. Veel openbare gebouwen werden gebouwd, zoals het ziekenhuis, het casino en vooral de basiliek Notre-Dame-de-la-Victoire, in Byzantijnse neoromaanse stijl, gemakkelijk te herkennen aan de koepel met geglazuurde tegels.

Saint-Raphaël werd in de 19e eeuw bezocht door Lyonnais, Parijzenaars en Engelsen en is verrijkt met prachtige villa’s in Palladiaanse, Anglo-Normandische en Moorse stijlen. Om meer te weten te komen over de prachtige residenties van Sint-Raphaël, moet u er rekening mee houden dat het VVV-kantoor rondleidingen over dit thema organiseert.

Neem de tijd om het Archeologisch Museum van Saint-Raphaël te bezoeken, gehuisvest in de voormalige pastorie van de kerk van San Rafeù. Het brengt stukken samen van lokale, regionale en onderwateropgravingen. U zult bijvoorbeeld amforen, munten, gegraveerde menhirs… Zoveel getuigenissen van het oude verleden van de stad.

 

In de tuin kunt u ook de ruïnes van het “castrum” met de overblijfselen van zijn wallen observeren en vanaf de toren (16e eeuw) kunt u genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de baai van Saint-Raphaël.

Als Saint-Raphaël een belangrijke badplaats aan de Franse Rivièra is geworden, de parel van de Oost-Var. Haar Provençaalse ziel is ze echter niet vergeten. Saint-Raphaël getuigt dus van een zekere levenskunst met zijn kleurrijke markten die de geur van de Provence zijn: groenten- en fruitmarkten, bloemenmarkten, nachtmarkten … Slenter door de winkelstraten voordat u gaat luieren op het strand van Veillat, langs de promenade, en bewonder de boten in de oude haven van Saint-Raphaël. Saint-Raphaël heeft ook een heel scala aan restaurants waar u de regionale keuken kunt proeven met een vleugje Middellandse Zee, waar vis en andere zeevruchten vaak in de schijnwerpers staan.

Franse en internationale toeristen komen inderdaad om de Provence te bewonderen, aan te raken en te ruiken, volgens de ambachtelijke en typisch Provençaalse producties van de kraampjes op marktdagen. Of het nu op groente- en fruitmarkten, bloemenmarkten, vismarkten of de felbegeerde seizoensgebonden nachtmarkten zijn, u vindt altijd typisch Provençaalse producten.

Dit is slechts een voorproefje van de zoetigheden en geneugten van de stad Saint-Raphaël … de rest moet ter plaatse worden ontdekt en genoten!

Agay, parel van de Franse Rivièra

Parel van de Franse Rivièra, de baai van Agay strekt zijn doorschijnende en kristalheldere wateren uit aan de voet van de rode rotsen van Rastel d’Agay. Van Kaap Dramont in het westen tot de punt van Baumette in het oosten, de baai van Agay is de natuurlijke toegangspoort tot het Esterel-massief.

De baai herbergt prachtige zandstranden: Tiki, Agay en Baumette. Familiebestemmingen bij uitstek, de stranden van Agay bieden zacht glooiende oevers, entertainment met beachvolleybal en een mickeyclub.

Er zijn veel nautische activiteiten in Agay: zeilen, kajakken, duiken, paddleboarding, gesleepte boeien, parasailing, jetskiën, waterskiën, bootverhuur … Agay heeft ook een kleine haven met 166 ligplaatsen.

Aan de voet van het Esterelmassief heeft u alle tijd om de omringende natuur te verkennen. Esterel Caravaning biedt verhuur van mountainbikes, elektrische mountainbiketochten (VTTAE), nordic walking en wandelingen in de Esterel onder begeleiding van ervaren gidsen. En voor de meer avontuurlijken bieden wij u, met ons animatieteam, aan om naar de oriëntatietafel op de top van de Rastel d’Agay (360 m boven zeeniveau) te gaan om een ​​uitzicht op de baai van Agay te ontdekken. In Agay verveel je je nooit!

Le Dramont

Le Dramont is een van de wijken van de stad Saint-Raphaël. Cap Dramont is een van de toeristische trekpleisters van de Côte d’Azur, niet te missen, beschermd door het ONF (boswahcters). Het biedt adembenemende panorama’s over de rode rotsen die in het azuurblauw van de Middellandse Zee duiken op het beroemde Ile d’Or, aan de baai van Agay en de Estérel-gebergte. Le Dramont, historisch rijk, is een bezoek waard. De geschiedenis begint in 1860 met de steengroeven van blauw porfier die vandaag zijn omgevormd tot een meer en een toeristisch circuit.

Het Ile d’Or is een privé-eiland, gemaakt van rode rotsen en bekroond door een vierkante toren in middeleeuwse stijl. Het kijkt uit op het landingsstrand. Dit eiland zou Hergé hebben geïnspireerd voor het album “Black Island” van het beroemde stripfiguur: Kuifje.

Het was voor het Île d’Or, op het strand van Dramont dat een deel van de landing van de Provence plaatsvond in de nacht van 14 op 15 augustus 1944. Een grote slag om de Provence te heroveren en de bevrijding van Frankrijk voort te zetten.

Op het landingsstrand of ook wel het strand van Dramont in Saint-Raphaël genoemd, herinneren een landingsvaartuig en een herdenkingsmonument ons vandaag aan dit moment in de geschiedenis. Het strand van Dramont met zijn enorme parkeerplaats is een van de langste van Saint-Raphaël. Het is een blauw porfier kiezelstrand. En waarom is dit het enige strand in de Var met blauwe porfierstenen? Vraag uw regiogids bij aankomst op Esterel Caravaning om het antwoord… Het is gratis! De wijk Dramont is ook beroemd om zijn semafoor die in 1860 werd gebouwd op de ruïnes van een uitkijktoren uit 1562. Van de 59 seinpalen in Frankrijk is die van Dramont de belangrijkste seinpaal in de streek. De “zeeverkeersleiders” hebben een adembenemend panoramisch uitzicht vanaf de 360° beglaasde semafooruitkijkpost op 150 meter hoogte. Deze uitkijkposten waken gewetensvol over de baai van Saint-Raphaël en de baai van Agay, afwisselend van zonsopgang tot zonsondergang.