07/12/2015

Saint-Tropez toerisme – wat te bezoeken in Saint-Tropez

OP 50 KM VAN CAMPING ESTEREL CARAVANING aan de azurenkust

What to see and do in Saint-Tropez

•  Les voiles de Saint-Tropez (van 25 september tot 3 oktober)
•  Het Provençaals carnaval in de maand februari
•  Het Europees Harley-Davidson festival
•  De bravades
•  Het Paradis-Porsche festival

Ligging

Saint-Tropez is een mythisch dorp aan de azurenkust, alle sterren van de planeet passeren er. Saint-Tropez is een authentiek dorpje met een kleine vissershaven en een doolhof van schilderachtige steegjes waar u regelmatig beroemdheden tegenkomt die winkelen. Saint-Tropez onthult haar veelvoudige aspecten het hele jaar door. Een kwaliteitsvolle en internationaal beroemde evenementenkalender bepaalt het ritme gedurende het jaar en draagt bij tot de legende van Saint-Tropez: er zijn ook de beroemde bravades van 16 tot 18 mei en op 15 juni. Deze gebeurtenissen zijn niet te missen.

Gedurende vele jaren wordt de Middellandse Zeekust gegeseld door piraten. In het dorp Saint-Tropez, wordt het noodzakelijk was om oorlogschef te benoemen, en in 1558, besluit de gemeenteraad een stadkapitein aan te stellen. Dit hoofd van de lokale militie heeft als verantwoordelijkheid mannen te rekruteren en te commanderen om de stad te beschermen. Sinds 1558 gaat de Gemeenteraad op elke paasmaandag over tot de verkiezing van de stadskaptein. Gedurende meer dan een eeuw verzekeren de stadkapiteins en hun milities van Saint-Tropez de plaatselijke verdediging en overwinning tegen talrijke aanvallen zowel van binnen als van buitenaf. De bevoegdheden die ze hadden in de stad Saint-Tropez werden bevestigd door brieven van octrooi van alle koningen van Frankrijk tot Lodewijk XIV. Onder zijn bewind werd de lokale militie vervangen door een koninklijk garnizoen gelegerd in de citadel.

Ook al hadden de inwoners van Saint-Tropez hun wapens ter verdediging van hun stad niet meer nodig, hielden ze ze bij om hun beschermheilige te eren. De stadkapitein stond nog steeds aan het hoofd van de bravade, het grote feest van de patroonheilige op 17 mei, en de bewoners droegen op die dag nog steeds hun kostuum en de wapens die zij tot dan hadden gedragen. Sindsdien ziet Saint-Tropez ieder jaar haar inwoners de wapens opnemen, hun uniformen van soldaten en matrozen aantrekken en hun donderbussen en geweren trekken ter ere van hun heilige, net als in de tijd toen ze de stad moeten verdedigen, of tijdens feestdagen, om de processie te beschermen tegen mogelijke aanslagen naar de kapel van Saint-Tropez die zich buiten de muren bevindt.

Deze bravade, het resultaat van de vrijheden van Saint-Tropez, gemeenschap van een hele bevolkingsgroep die in verre of recente geschiedenis gewag maakte van heldendom en loyaliteit, is tot heden intact gebleven. Dus op 16 mei 2017 zal de burgemeester samen met de burgemeester van Pisa de piek aan de stadskapitein overhandigen, die verkozen is op Paasmaandag voor één jaar. Salvo’s van geweren zullen gevuurd worden door de matrozen en de schoten van donderbussen door de Musketiers. De priester zal de wapens zegenen. Heilige bewakers brengen het standbeeld van Saint-Tropez in processie in een wolk van buskruit tot in een cirkel van bravadeurs op muziek van bellen, fluiten, tamboerijnen, klaroenen en trommels. De volgende dag vindt de Musketiers mis plaats.

Maar wat is een Bravade ?

In het jaar 68 na Chr. bekeert ridder Torpes, afkomstig uit Pisa, intendant van keizer Nero, zich tot het christendom. Aangezien hij zijn nieuwe geloof weigert af te zweren beveelt een woedende Nero zijn onthoofding. Zijn hoofd wordt in de rivier Arno gegooid maar er weer uitgevist door andere gelovigen, het bevindt zich vandaag in Pisa. Zijn lichaam werd in een wormstekige boot gelegd tussen een haan en een hond en aan de golven en stroming overgeleverd. Het spoelde aan op 17 mei aan de oevers van Héracléa (de voormalige naam van Saint-Tropez, deze laatste afgeleid van Torpes).

NIET TE MISSEN !

De sandalen van Saint-Tropez van het atelier Rondini: Colette, Juliette Gréco,, Marlène Dietrich en vele anderen kochten hier schoeisel. Het atelier Rondini, dat werd opgericht in 1927, wordt vandaag geleid door Alain de kleinzoon. Bijzonderheden van het beroemde schoeisel: natuurlijk leer uit de Elzas dat transpiratie weerstaat, super stevige zolen dankzij het looien met eikenbast en een modieuze stijl! Rondini, 16 rue G. Clemenceau, 83990 Saint-Tropez

De echte taart van Saint-Tropez! Ze heeft een hele geschiedenis ‘. Het is Alexandre Micka, een Pool in Saint-Tropez landde na de bevrijding, die de taart uitvond in 1955, geïnspireerd door een recept uit zijn vaderland. En het is BB, Brigitte Bardot, die haar de naam Tropeziènne gaf! Het recept is altijd geheim gebleven. De bereidingswijze van de echte taart Tropeziènne bij Mika wordt angstvallig bewaard, ze bevat zeker brioche, vanille en een mengsel van 3 crèmes waarvan één banketbakkersroom is (2.70€).

Saint-Tropez biedt een heleboel redenen om niet vroeg naar bed te gaan. Aperitieven bij zonsopgang, de haven, la Places des Lices… De Bar du Port, gelegen op 7 Quai Suffren is tijdens het uur van de aperitief de afspraakplaats van de inwoners van Saint-Tropez. Een klein uitstekend restaurant, een beetje aan de dure kant, die een Provençaalse traditionele keuken serveert met goed humeur en in een ontspannen sfeer.